Vakiovihje: Vakio 1 lauantai 2023

Valioliiga alkaa viikonloppuna, ja lisäksi Englannin Mestaruussarjassa pelataan toinen ottelukierros. Lauantaivakion kohteina nähdään siis brittifutista 13 ottelun verran, kun perinteiset jalkapallosarjat pääsevät jälleen vauhtiin uuden kauden voimin. Lue vihje alta ja katso parhaat tipsit Lauantain vakioon.

Brighton – Luton 1 (72% – 15% – 12%)

Brightonin viime kausi oli menestys, kun joukkue saavutti paikan Eurooppa-liigaan ensimmäisen kerran koko seuran historian aikana. Italialaisen Roberto De Zerbin suojateilla on hyvä mahdollisuus aloittaa myös alkava kausi positiivisissa merkeissä, kun vastaan asettuu nousijaseura Luton. Brighton lähtee otteluun valtavana ennakkosuosikkina, ja kauden todennäköisimmäksi putoajaksi ennustetulla Lutonilla tekee tiukkaa yltää kauden avauksessa edes pisteeseen. Vakiossa varsin hurjan 72 prosentin kannatuksen saanut kotivoitto lähtee varmaksi lapulle, sillä joukkueiden välinen tasoero on selkeä.

Everton – Fulham 1X2 (52% – 26% – 22%)

Everton välttyi viime kaudella täpärästi putoamiselta, eikä Toffeesille ole povattu suurta menestystä tulevallakaan sesongilla. Merkittävät hankittavat ovat loistaneet poissaolollaan, ja lisäksi runkohyökkääjä Demarai Grayn lähtöä pidetään varmana. Harjoituskaudella Everton kuitenkin säväytti, kun se päästi viidessä pelaamassaan ottelussa vain yhden maalin. Fulhamin harjoituskausi oli hieman sekavampi, sillä joukkuetta ravistelivat kovat siirtohuhut aina valmentajasta lähtien. Kaikesta huolimatta joukkueen runko näyttäisi kuitenkin pysyvän kasassa, ja viime kauden parhaisiin valmentajiin lukeutunut Marco Silva pysyisi joukkueen peräsimessä. Isäntiä arvostetaan vaisusta viime kaudesta huolimatta Fulhamia laadukkaammaksi joukkueeksi, ja vakiossa Evertonin voittoa on pelattu 52 prosenttisesti. Everton on toki tunnettu hyvänä kotijoukkueena, mutta perustasoltaan Fulham ei ole sitä paljoa perässä. Kohde kaipaa useampaa merkkiä.

Bournemouth – West Ham X2 (34% – 28% – 38%)

Bournemouth aloitti viime kauden surkeasti, mutta onnistui kuitenkin säilyttämään sarjapaikkansa. Myös West Ham joutui yllättäen taistelemaan sarjapaikkansa puolesta, mutta europeleissä Hammers suoritti kotimaan kenttiä vahvemmin, kun haaviin tarttui Eurooppa-liigan voitto. West Ham menetti tärkeimmän pelaajansa Declan Ricen Arsenaliin, mutta vahvistuksia on jo tulossa, joskin avauskierroksella näitä miehiä tuskin vielä nähdään. Bournemouth on myös ollut siirtomarkkinoilla aktiivinen, ja vahvistanut erityisesti laituriosastoaan. Pelijakauma kohteessa on tasainen, joka on ennakkoasetelmat huomioiden varsin oikeutettua. Perustasoltaan West Ham on Bournemouthia selkeästi edellä, mutta helpolla pisteet eivät tule irtoamaan. Pelataan kohteeseen vierailijoiden voittoa ristivarmistuksella.

Sheffield U – Crystal P X2 (34% – 28% – 38%)

Nousijaseura Sheffield United isännöi sarja-avauksessa Roy Hodgsonin luotsaamaa Crystal Palacea. Viime kaudella ajoittain väläytellyt Palace menetti kesän aikana tähtipelaaja Wilfried Zahan, joka siityi ilmaissiirrolla Turkkiin. Palace päätti harjoituskauden vahvasti, kun se ensin pelasi tasan Sevillaa vastaan, ja kaatoi sen jälkeen toistaiseksi viimeisimmässä ottelussaan Lyonin 2-0 lukemin. Lauantaina lontoolaisseuralla on oiva tilaisuus jatkaa hyvää virettään, sillä Sheffield kuuluu Valioliigan todennäköisiin heittopusseihin. Peliprosentit Vakion neljännessä kohteessa ovat yllättävän tasaiset, ja arvioidut todennäköisyydet houkuttelevat pelaamaan Palacea rohkeasti ideavarmaksi. Mikäli Eberechi Eze ja kumppanit pelaavat omalla tasollaan, nappaavat vierailijat maukkaan vierasvoiton.

Newcastle – Aston Villa 1X2 (59% – 22% – 19%)

Viime kauden sensaatiojoukkue Newcastle saa avauskierroksella vastaan Aston Villan, joka on pelannut Unai Emeryn saapumisen jälkeen vahvasti. Saudirahalla tätä nykyä pyörivä Newcastle on tehnyt isoja satsauksia joukkueeseensa, mutta niin on tehnyt myös Villa, jolle povataan menestystä tulevalla kaudella. Vaikka Newcastle on peruslaadultaan vähintään napsun verran vieralijoita parempi joukkue, on kotivoittoa pelattu hieman liikaa. Aston Villa on yllätysvalmis joukkue, joka pystyy parhaana päivänään aiheuttamaan isoja ongelmia kenelle tahansa. Paras pelivalinta on pelata kohde tukkoon.

Southampton – Norwich C 1 (61% – 19% – 20%)

Viime kaudella Valioliigasta pudonnut Southampton saa vieraakseen Norwich Cityn, jossa Teemu Pukki paukutti maaleja vuosien ajan. Pukki on nyt lähtenyt, eikä Norwich ole muiltakaan osin enää entisensä. Samaa voi toki sanoa myös Southamptonista, joka luonnollisesti on menettänyt liudan runkopelaajia putoamisensa jälkeen. Tästä huolimatta Southamptonia pidetään Championshipin parhaana joukkueena, ja jos nousua takaisin korkeimmalle sarjatasolle ei kauden päätteeksi tule, olisi se valtava yllätys. Tasoero joukkueiden välillä on selkeä, ja kotijoukkue nappaa voiton useammin kuin kuusi kertaa kymmenestä.

Birmingham – Leeds U X2 (31% – 26% – 43%)

Perinteikäs Birmingham isännöi Vakion seiskakohteessa Leeds Unitedia, jonka Valioliiga-tarinalle tuli viime kauden jälkeen toistaiseksi stoppi. Muiden pudokkaiden tapaan Leeds menetti paljon runkopelaajiaan, mutta myös tilalle saatiin laatupelaajia, joista nimekkäin on Ethan Ampadu. Entisen Norwich-valmentaja Daniel Farken luotsaama Leeds lähtee lauantain otteluun selkeänä voittajasuosikkina, mutta helpolla täysi pistepotti ei Birminghamista koskaan irtoa. Vaikka vierailijat ovat tasoltaan tasoltaan vähintään muutaman napsun isäntiä parempi joukkue, ei olisi yllätys, mikäli Birmingham taistelisi kotiyleisönsä edessä tasapelin. Varmistetaan siis vierasvoitto ristillä.

Huddersfield – Leicester C 2 (22% – 18% – 60%)

Leicester koki kesällä kovia, mutta odotettuja takaiskuja, kun useat nimimiehet vaihtoivat putoamisen jälkeen maisemaa. Myynneistä saatuja rahoja on kuitenkin investoitu uusiin hankintoihin, kun esimerkiksi Ranskan pääsarjassa viime kaudella väläytellyt Stephen Mavdidi saapui kettupaitoihin. Leicesterin kausi käynnistyi 2-1 voitolla Coventrysta, ja joukkue kuuluukin suurimpiin nousijasuosikkeihin. Myös Huddersfieldiä vastaan Leicester on selkeä suosikki, joka tulee ilmi Vakion pelijakaumasta. Vaikka 60 prosentin vierasvoitto kuulostaa äkkiseltään aika hurjalta, on asetelma oikeutettu, sillä Huddersfield on selvästi vierailijoita heikompi joukkue. Pelilapulle ruksitaan siis vierasvoitto.

West Bromwich – Swansea 1 (51% – 25% – 24%)

Ysikohteessa vastakkain ovat entiset Valioliiga-seurat, kun West Bromwich saa vieraakseen Swansean. Isännät aloittivat kauden vierastappiolla Blackburnille, kun taas Swansea päätyi avauskierroksella pistejakoon Birminghamin kanssa. Molemmat joukkueet on ennakoitu Mestaruussarjan keskikastiin, joskin West Bromwichilla voisi olla potentiaalia taistella myös ainakin karsijan paikasta nousukarsintoihin. WBA on materiaalilta ja perustasoltaan vieralijoita parempi joukkue, jonka lisäksi myös kotietu kasvattaa isäntien todennäköisyyttä täyden pistepotin nappaamiseen. Kotivoittoa on pelattu yli 50 prosenttisesti, ja se päätyy myös meidän lapulle varmaksi.

Preston – Sunderland X2 (47% – 26% – 27%)

Viime kaudella nousukarsinnoissa Lutonille pudonnut Sunderland lähtee lauantaina jahtaamaan kauden avauspisteitään, kun se matkaa Prestonin vieraaksi. Preston aloitti kauden vierastasurilla Bristol Cityä vastaan, ja joukkueen voitottomien otteluiden putki Mestaruussarjassa kasvoi näin ollen jo kuuden ottelun mittaiseksi. Prestonia on kaavailtu tällä kaudella alempaan keskikastiin, kun taas Sunderlandin odotetaan taistelevan paikasta nousukarsintoihin. Tästä huolimatta Preston on arvostettu pelijakauman perusteella ottelun selkeäksi voittajasuosikiksi, joka tuntuu hieman kummalliselta. Sunderland on kaikkinensa parempi joukkue, vaikka Mestaruussarjassa kotietu onkin yleisellä tasolla vahva. Tämän myötä pelilapulle päätyvät selkeästi alipelatut tasuri ja vierasvoitto.

Millwall – Bristol C 1 (59% – 22% – 19%)

Millwall sai FA Cupissa todella yllättävän selkäsaunan Readingiltä, mutta lauantaina sillä on hyvä mahdollisuus palata takaisin kiinni voittokantaan. Isännät lähtevät lauantain otteluun selkeänän voittajasuosikkina, kun vastaan astelee Bristol City, jonka viime kausi oli iso pettymys. Millwall on joukkueista selkeästi laadukkaampi, ja vieraiden pitää yltää todelliseen nappisuoritukseen, mikäli he haluavat edes pisteen itselleen. Luotetaan kotijoukkueeseen, ja valitaan lapulle Millwallin voitto varmana.

Ipshich T – Stoke 1X (41% – 29% – 30%)

Toiseksi viimeisessä kohteessa Ipswich Town isännöi Stokea, joka saavutti Valioliiga-aikakautensa aikana jonkinlaisen kulttimaineen futisfanien keskuudessa. Stoken viime vuodet ovat kuitenkin olleet vaikeita, ja paluu pääsarjaan kuulostaa myös tällä kaudella haastavalta unelmalta. Myös lauantaina tehtävä tulee olemaan vaikea, kun vastassa on nousijasuosikkeihin lukeutuva Ipswich. Perustasoltaan joukkueet eivät ole kaukana toisistaan, mutta kotietu puoltaa vaakakuppia selkeämmin isäntien suuntaan. Paras pelivalinta matsiin on kotivoitto ristivarmistuksella, sillä pelijakauma on tällä hetkellä yllättävän tasainen.

Hull – Sheffield W 1X (52% – 26% – 22%)

Lauantaina Vakion päättävät Hull ja Sheffield Wednesday. Täksi kaudeksi Mestaruussarjaan noussut Sheffield Wednesday aloitti kauden tappiolla, ja pisteet ovat tiukassa myös Hullia vastaan. Vaikka Hull ei kuulu sarjan laadukkaimpiin joukkueisiin, on se silti monella mittarilla vierailijoita laadukkaampi joukkue. Hullin kausi ei kuitenkaan ole alkanut vahvasti, sillä saldona on kaksi tappiota yhtä monesta ottelusta. Suosikkeja isännät toki ovat, mutta kotivoiton varmistaminen ristillä on erittäin maistuva idea.